Weldra hebben alle Vlaamse slachthuizen een 'black box'

Door Peter Wouters op 1 februari 2018, over deze onderwerpen: Landbouw

Twaalf varkensslachthuizen en evenveel runderslachthuizen hebben een afgeschermd registratiesysteem voor het meten van de karkasgewichten. Minister Joke Schauvliege laat aan volksvertegenwoordiger Peter Wouters (N-VA) weten dat er nog twee andere runderslachthuizen zijn waar de zogenaamde ‘black box’ binnenkort ingang vindt. Eén varkensslachthuis was hardleers en kreeg meerdere processen-verbaal en een geldboete alvorens het zich in orde stelde. Tegen de twee runderslachthuizen wordt niet opgetreden, kreeg Jos De Meyer (CD&V) te horen na een mondelinge vraag over hetzelfde onderwerp, omdat zij zich schikken naar de verplichting en reeds de nodige afspraken maakten met constructeurs.

In het transparantie-akkoord dat de slachthuizen via hun sectorfederatie FEBEV sloten met de landbouworganisaties beloven de Waalse leden dat ze voor de karkasweging een afgeschermd registratiesysteem zullen invoeren. In Vlaanderen is de ‘black box’ wettelijk verplicht voor slachthuizen sedert 2016. Niet alle slachthuizen stelden zich meteen in regel zodat zowel Peter Wouters (N-VA) als Jos De Meyer (CD&V) in de landbouwcommissie van het Vlaams Parlement informeerden naar de stand van zaken.

Blijkt dat een hardleers varkensslachthuis na enkele processen-verbaal en een bestuurlijke geldboete de black box eindelijk invoerde. Alleen twee runderslachthuizen moeten de stap nu nog zetten. “Daar is een reden voor”, verduidelijkt minister Joke Schauvliege. “Het ene is een klein slachthuis dat net boven de limiet zit van het aantal slachtingen per jaar vanaf wanneer je aan de verplichting moet voldoen. Het andere slachthuis is nieuw en pas vorig jaar opgestart en moet nog aanpassingen doen. Beiden hebben een verklaring, maar zijn wel in overtreding en werden dus officieel aangemaand. Intussen is men vergevorderd om dat in orde te brengen en zal de black box er snel komen. Verder uitstel zullen we zeker niet tolereren.”

Vertrouwen is goed, maar controle is af en toe ook nodig zodat minister Schauvliege in 2015 het initiatief nam om de wegingen die slachthuizen uitvoeren te laten registeren in een afgeschermd IT-systeem, de zogenaamde black box. Een juist karkasgewicht is nodig voor een correcte uitbetaling van veehouders. Ieder slachthuis wordt periodiek gecontroleerd. Ook het werk van de erkende classificeerders aan de slachtlijn wordt door de overheid geëvalueerd.

Bron: http://www.vilt.be/weldra-hebben-alle-vlaamse-slachthuizen-een-black-box 

De schriftelijke vraag van Peter Wouters en het antwoord van de minister kan u hier lezen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is