Vijf Vlaamse burgemeesters afgetreden door structurele onbestuurbaarheid

Door Peter Wouters op 19 maart 2018, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur

Vijf van de 55 Vlaamse burgemeesters die na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 aantraden, zijn in de loop van de legislatuur gedwongen afgetreden nadat hun gemeente structureel onbestuurbaar werd verklaard. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) op een schriftelijke vraag van partijgenoot en Vlaams parlementslid Peter Wouters.

In Denderleeuw, Turnhout, Putte, Pepingen en Tienen moest de burgemeester aftreden na een procedure waarbij de gemeente “structureel onbestuurbaar” werd verklaard. Als gevolg van een dergelijke beslissing werden ook 24 schepenwissels doorgevoerd. In Tienen waren er zeven schepenwissels, in Denderleeuw vijf, in Turnhout vier, in Borgloon en Putte drie en in Pepingen twee.

Coalitieafspraken

Nog 31 andere burgemeesters traden in de loop van de legislatuur af, maar dat was het gevolg van coalitieafspraken bij de vorming van de meerderheid, waarbij de einddatum van het mandaat opgenomen was in de akte van voordracht. Daarnaast waren er ook een aantal vervangingen omwille van benoemingen tot ministers. Linkebeek, met de achtereenvolgende benoemingen van Eric De Bruycker en Valerie Geeurickx, is een geval apart.

 

Bron: Belgabericht 19/03/2018 en Het Nieuwsblad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is