“Een sterretjesweide is overal nodig”

Door Peter Wouters op 30 oktober 2017, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur

Een sterretjesweide is een plaats waar ouders hun doodgeboren kinderen herdenken. Vlaams parlementslid Peter Wouters (N-VA) wil dat elke gemeente zo'n weide inricht.
“In heel wat gemeenten is een plaats waar ouders ongeboren kinderen kunnen herdenken”, zegt Vlaams parlementslid Peter Wouters (N-VA) uit Deurne. “Ouders hebben vaak nood aan een door de gemeenschap erkende plek waar ze hun baby kunnen herdenken. Het kan ook belangrijk zijn voor de vaak jonge broertjes of zusjes.”

Op de sterretjesweides kunnen voorwerpen zoals knuffels gelegd worden. Sommige gemeenten versieren ze met passende kunstwerken. “Maar er zijn nog gemeenten waar het niet kan”, zegt Wouters. “Antwerpen is daar bij. Daarom willen we graag een regel invoeren dat elke gemeente voor een sterretjesweide moet zorgen. Sinds een decreetwijziging in 2016 moet dat niet meer op een kerkhof zijn. Die wijziging houdt in dat een begraafplaats niet elke mogelijke manier van begraven moet aanbieden. Zo kan je een biologisch afbreekbare urne met asse neerlaten in de Schelde.”

In het Antwerpse denkt Peter Wouters aan de gesloten begraafplaats in het Fredeganduspark aan de Lakborslei. “Het is een mooie oase van rust waar geen nieuwe concessies meer verleend worden. Die zou je met een sterretjesweide opnieuw nuttig kunnen maken.” (ddh)

 

Bron: Gazet van Antwerpen - 30 oktober 2017 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is