57 steden en gemeenten vragen sport- en beweegscan aan

Door Peter Wouters op 9 juli 2018, over deze onderwerpen: Sport

Begin 2017 lanceerde minister van Sport Philippe Muyters het Actieplan ‘Sport op het Werk’. Een belangrijk instrument in dat actieplan is de ‘Sport- en Beweegscan’, een digitale enquête waarmee de sportieve basisgegevens van werknemers in kaart worden gebracht. Tot op heden vonden 185 van die scans plaats in Vlaanderen en Brussel, zo blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Peter Wouters (N-VA). “Van die aanvragen kwamen er 57 van steden en gemeenten”.

In samenwerking met Sport Vlaanderen, VDAB en de werkgeversorganisaties Unizo, Voka en NSZ stelde Vlaams minister van Sport Philippe Muyters op 14 februari 2017 het actieplan Sport op het werk voor. Via dat actieplan biedt Sport Vlaanderen de sport- en beweegscan gratis aan. Het is een nuttig instrument voor bedrijven en organisaties om te bekijken hoe sportief de werknemers zijn en waarom ze sporten. “Het is een handig instrument om te achterhalen hoe je als organisatie je medewerkers meer aan het sporten krijgt.”, aldus Peter Wouters.

Uit het antwoord op een parlementaire vraag van Peter Wouters blijkt dat er tot op heden 185 sport- en beweegscans werden ingepland in Vlaanderen en Brussel. “Dat is zeker al een mooi aantal, maar het kan nog beter natuurlijk”, aldus Peter Wouters. Elke organisatie kan gemakkelijk een scan aanvragen via de website van Sport Vlaanderen.

Wat opvalt is dat er zelfs 57 lokale besturen zijn die een sport- en beweegscan hebben aangevraagd voor hun gemeentepersoneel. Sport Vlaanderen wil die gemeenten dan ook inzetten als ‘ambassadeurs’ om ook de bedrijven in hun gemeenten te prikkelen om meer in te zetten op sporten en bewegen op het werk. Dat ‘ambassadeurschap’ zal dit najaar verder ingevuld worden.

In het najaar zal Sport Vlaanderen de ondersteuning voor bedrijven en organisaties nog verder uitbouwen. Zo zullen goede praktijkvoorbeelden verzameld en verspreid worden via foto- en filmreportages . Ook zullen de kant-en-klare sportinitiaties tijdens de lunch en ‘after work’ die nu al gevolgd kunnen worden in de centra van Sport Vlaanderen verder uitgerold worden. “Dat is uiteraard zeer positief”, zegt Peter Wouters. “In het drukke leven van de dag van vandaag is het voor veel mensen bijna onmogelijk om na een drukke werkdag nog uitgebreid te gaan sporten. Als de werkgever dan op de middag of vlak na het werk een sportsessie organiseert, kan dat ervoor zorgen dat die werknemers aan het sporten gaan en de smaak te pakken krijgen. Dat is goed voor de gezondheid en het welbevinden van de werknemer, en dat is dan weer goed voor de productiviteit. Om nog maar zwijgen over de sfeer op het werk.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is